donderdag 22 december 2016

'Porselein'

‘Porselein’ is een boek dat verschenen is bij ‘De Eenhoorn’. De uitgeverij verwijst naar een mythisch dier. Bestaat er ook zoiets als een mythisch einde? Het hoofdpersonage uit ‘Porselein’ maakt dit enigszins mee. Ingrid Godon maakte de tekeningen die in één woord prachtig zijn en de zinnen zijn van Paul Verrept.

De meesten kennen de uitdrukking ‘zo breekbaar als porselein’. Dat geldt ook voor de hoofdfiguur die een jongen is en de naam ‘Porselein’ draagt.

In het boek wacht het donker ons op. De invulling van het donker kan voor iedereen verschillend zijn. ‘Het is alsof de kamer ronddraait. Ik zweef. Het is alsof er niets en niemand is, alsof er nooit iemand was. Ook ikzelf verdwijn.’

De vader van ‘Porselein’ is ‘verdwenen’ na een ongeval. Het woelwater ‘Porselein’ denkt vaak aan hem. Samen verdwijnen ze met andere personen in een donkere tunnel. In die zin vindt ‘Der Erlkönig’ ook zijn thuis in dit verhaal, enkel de papa in ‘Der Erlkönig’ wordt nu een mama.

Een andere uitdrukking is hier eveneens aan de orde: ‘er is licht aan het einde van de tunnel’. Dit wordt mooi verbeeld door Ingrid Godon. Er blijkt een uitweg te zijn: een nieuw begin. Paul Verrept verwoordt dit magistraal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten